Изглежда все едно сутрин на закуска имате торта Гараш и след

...
Изглежда все едно сутрин на закуска имате торта Гараш и след
Коментари Харесай

Симеон Дянков за бюджета: За закуска торта, за обяд и вечеря - нищо

" Изглежда все едно заран на закуска имате торта " Гараш "  и по-късно нямате никаква храна за обяд, вечеря и за идващите дни. Харчи се внезапно всичко. Проектобюджет 2024 година е безусловно нереалистичен в приходната си част, никога няма това да се извърши ".

Това разяснява пред бТВ някогашният финансов министър в първото държавно управление на Бойко Борисов Симеон Дянков. Неговите бюджети преди време бяха определяни от самия него като " постна пица ".

" Обещават се тези захаросани произведения първоначално, по-късно до март-април ще се види, че този бюджет не може да се извърши. Европейска комисия идва през април с прогнозата си за еврозоната. Още на 15 януари ще знаем и годишната инфлация, и недостига и още тогава ще е ясно, че няма да влезем в еврозоната. Официално ще го знаем през април, само че времето за диалози за нов финансов министър е 15 януари ", добави Дянков. 

Според него за бюджет 2023 Национална агенция за приходите би трябвало да събере 35 милиарда лева доходи до края на годината, само че за момента липсват 2 милиарда лева, които няма да бъдат събрани.

" За идната година се оферират 41 милиарда лева събираемост от Национална агенция за приходите, което е с 25% годишен напредък. С други думи стопанската система ще пораства общо с 8% в номинал – инфлация плюс стопански напредък и по някакъв метод те си показват, че с 25% ще се усилят приходите. Как? Инфлацията за тази година е 8,5%, икономическият растеж – към 2%. Понеже за идната година са по-ниски, ще има още по-голяма дупка в бюджета ", изясни някогашният финансов министър. 

И добави:

" Финансовият министър би трябвало да е по-смел и да върне ставките на Данък добавена стойност на предпандемичните критерии, в това число и за ресторантьорите. Така се получават спомагателни 650 млн. лева годишно по сметките на финансовото министерство. Ако няма връщане на Данък добавена стойност на 20%, тогава няма да има " Хемус ", сподели още Дянков.

От ГЕРБ обаче към този момент обявиха, че са срещу връщането на тази ставка за ресторантьорите.

Дянков дефинира кабинета " Денков "  като държавно управление на " Лукойл ". По думите му спомагателните пари за бюджета се намират точно в компанията.

" Дори за 2022 година " Лукойл "  ни дължи 600-800 млн. лева корпоративен налог. Дерогацията би трябвало да падне незабавно, няма никаква заплаха. С дерогация цените у нас на нефтените артикули са почти на европейско равнище, в това време " Лукойл "  е направил към 3 милиарда $ облага единствено за 2022 година, тя идва от нашите джобове и излиза на открито ", уточни Симеон Дянков.

Според него горива, които са различни на съветските, могат да се намерят в границите на две до три седмици.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР